Helsingin kulttuuri ja vapaa-aikalautakunta on päättänyt poistaa erityisryhmien uimahallikortin oikeuden esimerkiksi psykiatrian potilailta 1.3.2024 alkaen. Jatkossa erityisryhmiin kuuluvat vain jonkin seuraavan dokumentin omaavat: “liikkumisesteisen pysäköintitunnus, vammaisen pysäköintilupa, näkövammaiskortti tai taksikortti, joka on myönnetty vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua varten tai EU:n vammaiskortti.”
Liikkumisesteisen pysäköintitunnus korvasi vammaisen pysäköintiluvan 1.6.2020. Joten se on nyt ikään kuin kahdesti listalla.
Nyt pois on rajattu seuraavat ryhmät, jotka aiemmin saivat käyttää uimahallia edullisella erityisryhmien kortilla:
- Astma, keuhkoahtaumatauti KELA – kortin tunnus 203
- Diabetes KELA – kortin tunnus 103
- Lihastauti KELA – kortin tunnus 108
- MS-tauti KELA – kortin tunnus 109 tai 303
- Parkinsonin tauti KELA – kortin tunnus 110
- Psykiatriset sairaudet KELA – kortin tunnus 112 tai 188
- Reuma KELA – kortin tunnus 202
- Sepelvaltimotauti KELA – kortin tunnus 206
- Sydämen vajaatoiminta KELA – kortin tunnus 201
Uutisessa (Helsingin uimahallien erityisuimakortin kriteerit uudistuvat | Helsingin kaupunki) perusteellaan päätöstä kaupunkilaisten yhdenvertaisella kohtelulla ja kerrotaan että se ei ole säästötoimenpide.
Mitään säästöä ei liikunnan vähentämisestä syntyisikään, päinvastoin. Yhdenvertaista se ei kuitenkaan ole. Nyt useita ryhmiä rajataan pois erityisryhmästä ja näin ollen on uhkana että uimahallin käyttäminen jää heiltä kokonaan pois.
Liikunta on merkittävä positiivisen mielenterveyden edistäjä. “Merkitys on niin iso, että hoitosuhteessa olevien henkilöiden tulisi saada terveydenhuollosta yhä enemmän liikkumisreseptejä osana hoitoa, sanoo tutkimuspäällikkö, dosentti Kaija Appelqvist-Schmidlechner Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta” https://anna.fi/hyvinvointi/liikunnan-vaikutus-mielenterveyteen
Liikuntapalvelupäällikkö Tuuli Salospohja Helsingin liikuntapalveluista kertoi, että jatkossa erityisuimakortin saadakseen ei tarvitse esittää yksityisyyden suojan piiriin kuuluvia terveystietoja.
Aikaisemmin Helsingissä päätöksen erityisryhmien kortista sai laittamalla hakemuksen, sekä liitteet (sairastodistukset) postitse tai sähköpostitse, josta liitteiden lähettämistä varten sai salatun kanavan. Onko tämä ollut niin haasteellinen, että on tullut asiakaspalautetta yksityisyydensuojasta? Pois rajatuilla oli vaatimus Kela kortin sairausperusteisesta numerosta, joten ilmeisesti pelkän kelakortin kopioiminen olisi riittänyt.
Erityisryhmien uimahallikortin saamiseksi henkilön tulee jatkossa ensin hakea jokin toinen kortti tai palvelu (liikkumisesteisen pysäköintitunnus, näkövammaiskortti, taksikortti, EU:n vammaiskortti). Nämä samat yksityisyyden suojan piiriin kuuluvat terveystiedot henkilön pitää kuitenkin esittää vammaispalveluille, poliisille tai Kelalle saadakseen kortin jatkossa, joten ihan näin yksioikoinen ei asia ole. Tämä ei ole asiakaslähtöistä palveluiden suunnittelua.
Uutisessa kerrotaan, että moniammatillinen erityisuimakorttityöryhmä arvioi säännöllisesti erityisuimakortin myöntämiskriteereitä Tähän työryhmään tulisi kuulua koulutettu kokemusasiantuntija, jotta asiakkaan ääni palveluiden tuottamisessa tulisi kuuluviin.
Vaihtoehtona esittelemme Tampereen uuden järjestelmän, jossa vuosikortin voi ostaa kuka vain, ja hinta on sama kuin mitä erityisuimakortti oli ennen eli 130€/vuosi. Hintaa tosin pidämme turhan korkeana. Uuden järjestelmän etuna on että hinta tippuu aina tietyn ajan jälkeen. “Kausirannekkeilla pyritään tarjoamaan yhdenvertaiset mahdollisuudet säännölliseen liikkumiseen.”
Toivomme että Helsingin kulttuuri ja vapaa-aikalautakunta käsittelee asiaa toistamiseen, pohtien aiemman päätöksensä pitkäaikaisvaikutuksia kroonisesti sairaassa väestössä. Kokouksissa voidaan aina tehdä uusia päätöksiä. Erityisryhmien kortin hinnanalennus on merkittävä ja monille ainoa mahdollistaja säännölliseen liikuntaan itselleen sopivalla tavalla. Nyt esitetyt perusteet muutokselle ovat varsin kyseenalaisia. Siksi toivomme julkiseksi myös tilastoja erityisryhmien uimahallikortin haltijoiden määrästä, jotka nyt rajattiin pois. Sekin on menetetty tulo, puhumattakaan inhimillisestä kärsimyksestä.
Yhdenvertaisuutta on, että tarjotaan palveluita, jotta saadaan kaikki samalle viivalle toimintarajoitteista tai muusta huolimatta.
KoKoA – Koulutetut Kokemusasiantuntijat ry on kokemusasiantuntijoiden ammatillista osaamista ja toimintaedellytyksiä edistävä yhdistys, joka pyrkii vahvistamaan kokemusasiantuntijoiden ääntä yhteiskunnallisessa keskustelussa sekä kehittämään kokemusasiantuntijuuden käyttöä eri sektoreilla.
KoKoA – Koulutetut Kokemusasiantuntijat ry:n hallituksen puolesta,
Riikka Nieminen, puheenjohtaja
Hilkka Jokela, varapuheenjohtaja
Laura Nuutinen, aluevastaava Pääkaupunkiseutu
Saimme vastauksen Helsingin kulttuuri ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Paavo Arhinmäeltä ja jatkamme asian edistämistä Tasa-arvo ja yhdenvertaisuuslautakunnan suuntaan.
Hei Riikka,
Kiitos kannanotostanne. Valitettavasti erityisuimakorttia ei voi myöntää diagnoosiperusteisesti, koska se on tasa-arvo ja yhdenvertaisuuslautakunnan päätösten perusteella syrjivää.
Helsingin kaupunki sai viime vuonna kaksi tasa-arvo ja yhdenvertaisuuslautakunnan päätöstä asiasta.
Ystävällisin terveisin,
Paavo Arhinmäki