Site Loader
#kokemusasiantuntijat #paremmatpalvelut #ystävällisyys

Sairastuin keväällä 2018 vaikeaan masennukseen ja putosin päistikkaa pimeyteen. Koin syvää toivottomuutta, yksinäisyyttä ja häpeää siitä, että sairastuin. Sain työterveyshuollon kautta lähetteen psykiatrian poliklinikalle Helsingissä. Pääsin lopulta monien vaiheiden jälkeen nopeasti hoidon piiriin – olin siinä suhteessa onnekas. Osallistuin poliklinikalla psykoedukaatio-ryhmiin, joissa opetettiin eri menetelmiä kuntoutumisen tueksi. Kävin lisäksi omakustanteisesti psykoterapiassa. Olin poissa työelämästä 1,5 vuoden ajan.

Toipumisen taival on ollut pitkä, mutta nyt tunnelin päässä näkyy valoa. Aloitin syyskuussa 2019 kokemusasiantuntijakoulutuksessa sekä työkokeilussa. Kun kuulin OmaStadista, tiesin, että tahdon käyttää omia kokemuksiani parempien mielenterveyspalveluiden puolesta. Hyvä mieli -hankeideani pohjana ovat omat kokemukseni kuntoutujana Helsingissä. Olen toiminut aiemmin sosiaalityön-tekijänä Helsingin kaupungilla, ja hyödynsin ehdotuksessani myös havaintojani asiakastyön arjesta.

Minna Salonen

Omastadi-ehdotus:

Hyvä mieli
https://omastadi.hel.fi/processes/omastadi-kokohelsinki/f/107/projects/617

Omastadi-ehdotukseni nimi on Hyvä mieli – mielenterveyden kohtaamispaikka Oodi-kirjastoon. Ehdotan, että Oodiin perustetaan Hyvä mieli -kohtaamispaikka, jonka tavoitteena on vahvistaa helsinkiläisten mielenterveystaitoja. OmaStadi-rahalla palkataan vuoden ajaksi projektikoordinaattori ja toteutetaan kokemusasiantuntijan vastaanotto.

Miksi Hyvä mieli -kohtaamispaikkaa tarvitaan?

  1. Jokaisen helsinkiläisen kannattaa vahvistaa mielen hyvinvointia. Jokainen voi oppia mielenterveystaitoja ja parhaiten se onnistuu yhdessä. On tärkeää keskittyä voimavaroihin ja unelmiin. Itselle mielekkäät unelmat ja tavoitteet tukevat mielenterveyttä.
  2. Kokemusasiantuntijat tarvitaan mukaan mielenterveyden edistämistyöhön, kuka olisi parempi kertomaan siitä, miten kuntoutua. Kokemusasiantuntijan kanssa on matalampi kynnys jutella mielenterveyteen liittyvistä asioista, jotka saattavat nostattaa häpeääkin. Kokemusasiantuntija tuo toivoa omalla esimerkillään.
  1. Kuntoutujien palvelupolkua on tarpeen vahvistaa. Hoitoon pääsyä voi joutua odottamaan turhan pitkään ja hoitoajat Helsingin kaupungin psykiatrian poliklinikalla ovat 6-12 kuukautta, jonka jälkeen hoito siirtyy terveyskeskukseen. Palvelupolku voi katketa siirtymän yhteydessä. Ilman sosiaalista tukea esimerkiksi masennuksen uusimisriski voi kasvaa.

Äänestä OmaStadissa

Hyvä mieli -ehdotus löytyy koko kaupunkia koskevista ehdotuksista. Helsinkiläiset saavat äänestää OmaStadi-suunnitelmia 1.-31.10.2019. Äänestäminen tapahtuu omastadi.hel.fi -sivustolla pankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella. Kaupunki toteuttaa eniten ääniä saaneet suunnitelmat. OmaStadi on Helsingin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia. Helsinki käyttää vuosittain 4,4 miljoonaa euroa kaupunkilaisten ideoiden toteuttamiseen.

Post Author: Riikka Nieminen